Second Wave van de Woningwet Crisis

Als je dacht dat je in de herstelfase van de massale huisvesting lening crisis die de hele wereld in de nasleep ervan had overspoeld, het ergste moet nog komen. Analisten voorspellen dat de tweede golf van de behuizing crisis wordt verondersteld te gemener en lelijker zijn.
Als je dacht dat het ergste voorbij was en de dingen zou alleen maar beter van hier te groeien, kon je niet meer verkeerd zijn. Een van mijn favoriete financiële analisten (degene die ik volg en bijna aanbidding), Eric Uhlfelder van Credit Suisse heeft een tweede golf van de behuizing crisis, een paar maanden geleden voorspeld. Nu, wat als dit zou uitkomen? Dit artikel zal de eerste staat een aantal redenen waarom de tweede golf is voorspeld, en zal dan proberen te analyseren wat te verwachten wanneer (en of) het gebeurt. Een woord van doom, voordat we verder gaan, de analisten van Credit Suisse was ooit voorspelde de eerste golf van de behuizing crisis en de nasleep daarvan, die later eigenlijk een werkelijkheid is geworden. Deze keer laten we ze een beetje meer serieus te nemen. Wie weet, is er een grotere kans dat deze voorspelling hetzelfde patroon zou volgen.

Afbeelding Credit: Credit Suisse

Second Wave van Volkshuisvesting Crisis: Next Wave van Hypotheek Defaults
Bij de meeste economieën in de wereld tonen gezonde indicatoren, dat is een goed teken voor herstel, het is een beetje moeilijk te geloven dat sommige een tweede golf van hypothecaire wanbetalingen voorspellen binnenkort. Toch is de bovenstaande grafiek zeker beeldt een grimmig beeld. Van waar we nu staan, helemaal tot aan 2012, lijkt er een fase van verhoogde economische recessie, veroorzaakt door een verhoging van de lening saldi zijn. Analisten zeggen dat het enige verschil in de twee crisis is dat, terwijl de eerste werd veroorzaakt door wanbetalingen op subprime hypotheken, is de Alt-A en Option-Arm of verstelbare tarief hypotheek wanbetalingen dat deze zal worden triggering. Dit feit is zeer goed weergegeven in de grafiek, waar je de maximale onbetaalde saldi (standaard) in de kleur blauw, gegeven aan Option-Arms. Laten we eens een kijkje bij enkele verrassende onthullingen dat een toekomstige neerwaartse spiraal te signaleren.

Afbeelding Credit: Credit Suisse

De aanval van de Interest Rate Resets
De bovenstaande grafiek geeft de verwachte rente-resets in de komende maanden. Men kan niet aflatende verhoging van de hypotheekrente te zien helemaal tot en met juli 2012, waarna ze worden gezien te worden naar beneden. Deze stijging van de rente spreuken ondergang voor de dubieuze leningen gegeven in de vorm van Alt-As en Option Arm hypotheken. Credit Suisse schat een totaal van ongeveer $ 1.000 miljard aan deze kunnen worden getroffen door deze rente-resets. De rente resets vertalen in hogere maandelijkse hypotheeklasten voor de lening houders, en in combinatie met de huidige recessie trends van de ontslagen en bezuinigingen, kan men nauwelijks verwachten dat al deze verplichtingen moet worden voldaan. Toenemende banenverlies en lage prijzen in de vastgoedmarkten zou een veel veel defaults, een trend die al begonnen is te zien. Ik geef u een aantal statistieken om dit te bewijzen. RealtyTrac meldt een 23 procent stijging van de afscherming aanmeldingen tussen vorig jaar en nu. In feite is elke 1 in 136 huishoudens in gebreke gebleven hun hypotheken en het indienen voor afscherming.
Terwijl ongeveer 55% faillissementen werden ingediend door het onderste derde deel van de markt, is dat cijfer nu gedaald tot 35%. Het is opzienbarend echter dat het de bovenste laag van de markt die het indienen voor de meeste faillissementen (30%), die in het afgelopen jaar is verdubbeld.
Terwijl de rente resets nog niet op de volledige markt zijn begonnen, zelfs degenen die niet gereset nog hun tarieven hebben gezien defaults. Ongeveer 46 procent van de optie ARM hypotheken zijn meer dan 30 dagen te laat, en dit ondanks de reset hen niet van invloed zijn. Stel je voor wat er komen gaat, wanneer de reset begint marktbrede.
Als u dacht dat de toekomstige crisis is beperkt tot de woningmarkt, wacht maar tot je dit hoort. Credit Suisse heeft een rapport dat een zeven-voudige toename in de commerciële hypotheek wanbetalingen beweert samengesteld. Ze zijn gegaan van iets meer dan $ 3000000000 tot meer dan $ 22400000000 in een jaar, meldt de Zwitserse bank, en bijna allemaal zijn achterstallige met 60 dagen of meer.
Er is een daling zelfs in het ontvangen afgeschermd huis verkoopprijzen geweest. Banken zijn op zoek naar de gemiddelde prijs per vierkante voet die in de postcode, en verkopen tegen die prijs zonder inspecties ter plaatse. Dit alles kan geen goed nieuws zijn.
Het resultaat van al deze unsecuritized leningen sprees, en nu de rente-resets, is dat de tweede golf van de behuizing crisis zal naar verwachting goed te gaan in het jaar 2012, en wordt geschat piek bij hogere hoogten en verwacht dat het twee keer zo lang zolang de eerste golf.

spillover effecten
Alt-A leningen en Option-Arm hypotheken werden aanvankelijk uitgegeven aan leners met redelijke krediet bij inleidende of teaser tarieven. Zo werden ze niet als zeer hoog risico. Maar vandaag, Fannie Mae, die eigenaar of garanties die ongeveer 30 procent van hen heeft ze opgesomd om hoger risico dan de niet Alt-A leningen. Dit is zo, omdat het bedrag dat maandelijks terugbetaald zal toenemen als gevolg van de reset, terwijl de huizenprijzen, samen met het vermogen van de leners te betalen (als gevolg van de recessie) zijn gedaald. De verwachte resets zijn dus naar verwachting de standaard tarieven te verhogen, en de woningmarkt weer verder doom met een neerwaartse druk op de huizenprijzen. Whitney Tilson van de vermogensbeheerder T2 Partners, schetst een grimmiger beeld van 50 procent defaults (in ARM en Alt-A leningen) dat meer dan zou overslaan naar de effectenmarkt. Als een geschatte $ 800.000.000.000 in effecten worden ondersteund door deze Alt-A hypotheken, dit komt niet als een verrassing. Een daling van het gehele bestuur van de veiligheid prijzen wordt verwacht, en dit moet de kredietmarkten verder aan te scherpen. Zoals downgrades op effecten heeft een directe correlatie met de risicogewogen eisen kapitaal van de bank, moet de instortende woningmarkt waarden en wanbetalingen in hypotheken produceren samen een enorm kapitaal leegte in het systeem.

Niet-gelovigen van de Second Wave Theorie
Hier is wat sommige niet-gelovigen te zeggen hebben. Asset Manager van Five Bridges Capital, Michael Youngblood, beweert dat een tweede golf van de behuizing crisis slechts een werkelijkheid zal worden als bedrijven doorgaan met hun ontslag plannen. Als ontslagen blijven in het huidige tempo, dan gelooft hij dat ‘de schuif van de hypothecaire mislukkingen’ is onvermijdelijk. Een andere zaak tegen de voorspelling, zegt hij, is dat de ‘agressieve tussenkomst van de overheid om de rente te verlagen’, in combinatie met de daling van de LIBOR, zou de verhoging van de ARM tarieven te arresteren.
Volgens de MD en Lead Mortgage Investor van BlackRock, Eric Pellicciaro, kan de markten al verdisconteerd de gevolgen van de reset. Hij gelooft ook dat de overheid beleid om de tarieven laag te houden en trekken de liquiditeit in de markt zou de financiële druk te verlichten, en stoppen met de schuld markt van het bereiken van de bodem.
Als de tweede golf van de behuizing crisis heeft getroffen de VS, en later de wereld, wat kan de gewone man verwachten? Wel, hij kan strakker tijden en zwaardere budgetten verwachten. Zelfs als economen beweren dat het verminderen van de uitgaven contra-productief zal zijn, zal de gewone man altijd zo voorzichtig met zijn uitgaven, productiever op zijn job (want hij kan niet het risico te verliezen), en zal naar verwachting uit te stellen al zijn krediet-nodig eisen betere tijden. Voor hem zal het alleen maar terug naar de sleur van overleven op middelen die minder en minder elke dag te krijgen.