Het ontcijferen Wanneer de Fed zal gaan van hier

De Federal Reserve (Fed) de rentetarieven in de wacht vorige week zoals verwacht, terwijl tegelijkertijd de economische visie upgraden. De centrale bank bekend dat de Amerikaanse economische cijfers sterker dan die gezien in een groot deel van de rest van de wereld en dat blijft “op korte termijn risico’s voor de economische vooruitzichten zijn afgenomen.”

Na de mild hawkish beleidsverklaring, de grote vraag is nu, waar zal de Fed gaan vanaf hier?

Ik denk dat we waarschijnlijk slechts één Fed renteverhoging zien in 2016 gezien de huidige bescheiden groei van de VS trends. Tenzij we een significante verbetering van de Amerikaanse arbeidsmarkt gegevens te zien, een zinvolle pick-up in de Amerikaanse inflatie maatregelen en de verdere stabiliteit in de wereldwijde financiële markten, veel meer beleid normalisatie kan moeilijk zijn voor de Fed te bereiken zijn. Zoals te zien in de onderstaande grafiek, heeft de Amerikaanse banengroei een beetje vertraagde van een zeer sterke trend, en de inflatieverwachtingen en de gerealiseerde inflatie blijven vrij gematigd, waarschijnlijk het bijhouden van de Fed op een zeer bewuste pad.

Inmiddels is meer dan een 2016 hike ook onwaarschijnlijk gezien dat de binnenlandse en internationale politieke risico’s kunnen blijven de financiële markten ontregelen, met een aantal belangrijke en outcome-onzekere politieke gebeurtenissen vooruit op de 2016 kalender. Deze omvatten de Amerikaanse verkiezingen op 8 november en de Italiaanse constitutionele hervorming referendum later dit jaar.

Maar ongeacht wanneer de Fed opnieuw zal verhogen, zeker één ding’s: Buitengewoon lage rentestanden zijn niet meer wat nodig is om de reële economische groei te stimuleren. Wij geloven dat het stokje moeten nu worden overgedragen van de monetaire autoriteiten om de fiscale kanaal, als we een zinvolle Amerikaanse economische groei uptick zien. Natuurlijk, de mogelijkheid van toekomstige steun fiscaal beleid, en zelfs de voortzetting van de buitengewone monetaire beleid, kan afhangen van de nasleep van wat er gebeurt via de stembus in november.

Wat te zoeken van de Fed

De problemen met een negatieve rente

Negatieve rente nodig flexibiliteit in vastrentende