Fico 5 vs. Fico 8: wat zijn de verschillen

Leners hebben meer dan alleen één credit score. In feite, elk individu heeft waarschijnlijk tientallen of honderden credit scores afhankelijk van welk cijfer bedrijf dat de kredietgever kiest. De meeste geldschieters kijken naar een kredietnemer FICO score, maar er zijn zelfs meerdere FICO scores voor elke kredietnemer. FICO score 8 is de meest voorkomende, maar FICO score 5 kan populair met auto geldschieters, credit card bedrijven en hypotheekverstrekkers zijn.

Verschillende versies bestaan ​​omdat FICO, of Fair Isaac Corporation (NYSE: FICO), heeft regelmatig zijn rekenmethoden over zijn 25+ jarige geschiedenis bijgewerkt. Elke nieuwe versie wordt uitgebracht op de markt en ter beschikking gesteld voor alle kredietverstrekkers te gebruiken, maar het is aan elke kredietverstrekker om te bepalen of en wanneer een upgrade naar de nieuwste versie wordt uitgevoerd.

FICO Score 8

De achtste versie van de FICO credit score staat bekend als FICO scoren 8. Volgens FICO, dit systeem is in overeenstemming met eerdere versies, maar er zijn een aantal unieke kenmerken die FICO scoren 8 een meer voorspellende score dan de vorige versies. FICO 8 werd geïntroduceerd in 2009.

Net als alle voorgaande FICO score systemen, FICO 8 pogingen om hoe een verantwoorde manier over te brengen en effectief een individuele lener interageert met schulden. Scores vaak hoger voor degenen die hun rekeningen op tijd te betalen zijn, houden lage credit card saldi en alleen open nieuwe accounts voor gerichte aankopen. Omgekeerd worden lagere scores toegekend aan diegenen die vaak delinquent, over-leveraged of frivole in hun krediet beslissingen. Het negeert ook volledig collectie rekeningen waarin de oorspronkelijke saldo minder dan $ 100.

De toevoegingen aan FICO scoren 8 omvatten verhoogde gevoeligheid twee zeer gebruikt credit cards – wat betekent dat een lage credit card saldi op actieve kaarten positiever kunnen beïnvloeden score van een kredietnemer. FICO 8 behandelt ook geïsoleerde late betalingen meer oordeelkundig dan eerdere versies. Als de te late betaling is een op zichzelf staande gebeurtenis en andere accounts zijn een goede reputatie, zegt FICO, Score 8 is meer vergevingsgezind.

FICO 8 verdeelt ook de consumenten in meer categorieën om een ​​betere statistische vertegenwoordiging van de risico’s te bieden. Het primaire doel van deze verandering was aan kredietnemers met weinig tot geen krediet geschiedenis te houden van wordt beoordeeld op dezelfde curve als die met robuuste krediet geschiedenissen.

FICO Score 5

FICO score 5 is een alternatief voor de FICO score 8 die heerst in de auto leningen, creditcards en hypotheken. In het bijzonder, FICO score 5 wordt alom vertegenwoordigd in de hypotheek-industrie. Informatie in een kredietnemer FICO 5 komt uitsluitend van de krediet rapportage agentschap Equifax. Informatie van Experian componeert FICO score 2. Voor TransUnion (NYSE: TRU), is het FICO score 4. Ter vergelijking, FICO 8 maakt gebruik van informatie uit alle drie de kredietinformatiebureaus.

Een van de redenen van een hypotheekverstrekker, in het bijzonder een bank, zou vertrouwen op FICO 5 of FICO 4 in plaats van FICO 8 (of zelfs de nieuwe FICO 9) is omdat eerdere versies zijn minder vergevingsgezind van onbetaalde rekeningen collectie, vooral in de medische rekeningen. Hypotheken zijn zeer grote leningen en hypotheekverstrekkers hebben de neiging om voorzichtiger met hen te zijn.

Normaal FICO vs. Industry-Specific FICO

Een ander onderscheid moet worden gemaakt tussen normale of base FICO scores versus industrie-specifieke FICO scores. Base-versies, zoals FICO 8, zijn ontworpen om de kans op niet te betalen zoals overeengekomen in de toekomst op een krediet verplichting te voorspellen. Branche-specifieke FICO scores enkel uit een specifiek type van krediet verplichting, zoals een auto lening of een hypotheek.

Er zijn meerdere versies van FICO 5, waaronder een voor hypotheken, auto’s en creditcards. Geldschieters vertrouwen op de industrie-specifieke FICO in plaats van de basisversie. Als een consument geldt voor een auto lening, is het mogelijk dat zijn of haar FICO 5 auto score is belangrijker dan zowel zijn of haar basis FICO 8 of FICO 5.