Credit Moody’s Downgrades 3 Golfstaten ‘

In een ander teken dat de lage olieprijzen een negatief olie-exporterende landen van invloed zijn, het ratingbureau Moody’s de kredietwaardigheid van Saoedi-Arabië, Oman en Bahrein in het weekend. Op hetzelfde moment, is Moody ook toegewezen negatieve ratingoutlooks naar Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar citeren factoren, zoals de ‘materiële onzekerheid rond het vermogen van deze regeringen om doeltreffend uit te voeren fiscale en economische hervormingen te arresteren en reverse grote tekorten gecreëerd door lagere olieprijzen. ” (Zie ook: Hoe Petro Economies omgaan met $ 40 Oil.)

Regionale aandelenmarkten grotendeels haalde uit de negatieve waardering actie. Bloomberg GCC 200 Index, een marktkapitalisatie gewogen index van de top 200 aandelen in de GCC-regio op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit, sloot slechts 0,07% op zondag. Year-to-date, de index naar beneden 1,95%.

Drie Landen Downgraded

Moody’s downgrade komt aan het begin van een economische overgang voor Saoedi-Arabië, die onlangs een alomvattend hervormingsplan genaamd de Nationale Visie 2030 aangekondigd. Moody’s het programma in de rating beslissing gezegde erkend, “Terwijl de regering heeft ambitieuze en uitgebreide plannen om de [olie] shock aanpakken door diversificatie van de economische en fiscale basis, die plannen zijn in een vroeg stadium van ontwikkeling en hun impact blijft onzeker.” In plaats daarvan, Moody’s blijft vooral bezorgd over hoe het Koninkrijk zijn $ 324.000.000.000 fiscale begrotingstekort zal financieren tussen 2016 en 2020. algemene begrotingstekort Saudi’s was 15% van het bbp in 2015, een van de hoogste in de regio, en Moody’s verwacht een even grote tekort in 2016. (Zie ook: Kan Saudi-Arabië Echt failliet gaan?)

Moody’s ook gedegradeerd van de ratings van Oman en Bahrein als gevolg van stijgende uitvoeringsrisico’s aan lage olieprijs beleidsreactie Oman, samen met meer financiële middelen uitdagingen en Bahrein grote schuldenlast en mogelijke verslechtering van de schuld de betaalbaarheid van het land. grote schuld Bahrein valt niet te ontkennen. Met ingang van 2015, de buitenlandse schuld Bahrein verhouding tot het BBP is de hoogste in de regio bij 153%.

Moody’s bezorgdheid over Bahrein fundingkosten, aan de andere kant, is vreemd, want schuld van het land lijkt niet overdreven duur ten opzichte van een vergelijkbare rating schulden. Bijvoorbeeld, Bloomberg meldt dat op zondag Bahrein (nominaal Ba2) tikte de dollar obligatiemarkt voor de tweede keer in drie maanden met een $ 435.000.000 onderhandse plaatsing geprijsde 325 basispunten (bps) meer dan mid-swaprente. Deze prijs is in lijn met de Bofa Merrill Lynch US High Yield ‘BB’ Option adjusted spread, een brede maatstaf voor ‘BB’ gewaardeerd schuld (hetzelfde als Bahrein beoordeling), die op vrijdag om 394 bps gesloten.

Drie landen hebben op Opmerking

Moody’s gespaard Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten van ratingverlagingen maar herziene hun ratingoutlooks naar negatief. Dit is gelukkig voor Qatar omdat het land is van plan tot $ 5000000000 obligatie omzet voor het eerst sinds 2011, volgens Bloomberg. Maar de toegewezen negatieve vooruitzichten nog ongelukkig in zijn timing en kon rijden financieringskosten als beleggers geloven dat er een verhoogd kredietrisico. Overall Qatar economie lijkt heel gezond. groei van het BBP, vanaf 2015, was de tweede hoogste in de regio op 3,7% en het begrotingstekort van het land als een percentage van het BBP met 2,1% veel lager was dan zijn buren.

De VAE werd ook toegewezen aan een negatieve outlook, maar werd gespaard een downgrade door “view Moody’s dat de regering van Abu Dhabi, de rijkste van de zeven emiraten die de Verenigde Arabische Emiraten samenstellen, staat volledig achter de federale regering van de Verenigde Arabische Emiraten.” Moody’s gaat verder met te zeggen dat “zeer grote fiscale buffers van Abu Dhabi in de vorm van gespreide offshore-investeringen … ondersteuning van de economische en budgettaire veerkracht gedurende een periode van lagere olieprijzen en gematigde groei.” Dit standpunt wordt waarschijnlijk gerechtvaardigd, want het was Abu Dhabi dat 20000000000 $ fiscale hulp aan Dubai in 2009 tijdens de wereldwijde financiële crisis en ook afgesproken om de terugbetaling te vertragen in 2014 toen Dubai bewezen in staat is haar verplichtingen na te komen, volgens Reuters.

Conclusie:

Marktdeelnemers zijn steeds meer van overtuigd dat we in de buurt van het einde van de olie naar beneden cyclus. Het International Energy Agency een rapport gepubliceerd eind vorige week, waar het zei vraag en aanbod kan mogelijk in balans te komen in 2017, de weg vrijmaakt voor de olieprijzen stijgen. Dit kan te laat te weinig zijn voor velen, waaronder enkele van de olie-exporterende landen downgrade door Moody’s. Bovendien worden de Amerikaanse energie faillissementen nog steeds met Exco Resources (XCO) faillissement op vrijdag, twee dagen na Linn Energy (lijn) en één dag na Penn Virginia.